Social Problems A Down to Earth Approach 11th Edition Henslin Test Bank

$60.00

Social Problems A Down to Earth Approach 11th Edition Henslin Test Bank

Category:

Description

ISBN-10: 0205965121

ISBN-13: 9780205965120 978-0205965120

Chapter 1 How Sociologists View Social Problems: The Abortion Dilemma

MULTIPLE CHOICE
1. Who developed the concept of the sociological imagination?

A) Emile Durkheim
B) Max Weber
C) Karl Marx
D) C. Wright Mills

Answer: D
Learning Objective: 1.1
Page Ref: 2
Topic/A-head: The Sociological Imagination
Skill Level: Remember the Facts
2. The sociological imagination is also called __________.

A) reinforcement theory
B) scientific sociology
C) historical and biographical analysis
D) the sociological perspective

Answer: D
Learning Objective: 1.1
Page Ref: 3
Topic/A-head: The Sociological Imagination
Skill Level: Remember the Facts
3. When researchers focus on how the relationships we share with family, friends, and co-workers shape our lives, they are examining a(n) __________.

A) broad social context
B) narrow social context
C) intimate social context
D) close social context

Answer: C
Learning Objective: 1.1
Page Ref: 3
Topic/A-head: The Sociological Imagination
Skill Level: Apply What You Know
4. When Michael considers how his race, age, marital status, and income compare to that of other Americans, he is considering his __________.

A) personal troubles
B) common sense
C) social problems
D) social location

Answer: D
Learning Objective: 1.1
Page Ref: 3
Topic/A-head: The Sociological Imagination
Skill Level: Apply What You Know
5. Professor Fuentes encourages her students to consider how laws, education, religion, and the media influence how people think, feel, and act. As such, Professor Fuentes wants her students to use __________.

A) the sociological imagination
B) reinforcement theory
C) common sense
D) historical and biographical analysis

Answer: A
Learning Objective: 1.1
Page Ref: 2
Topic/A-head: The Sociological Imagination
Skill Level: Analyze It
6. When did the U.S. Supreme Court legalize abortion?

A) 1963
B) 1969
C) 1973
D) 1979

Answer: C
Learning Objective: 1.3
Page Ref: 5
Topic/A-head: What Is a Social Problem?
Skill Level: Remember the Facts
7. What is the ability to get one’s way despite resistance called?

A) Values
B) Social problem
C) Power
D) Subjective concern

Answer: C
Learning Objective: 1.3
Page Ref: 7
Topic/A-head: What Is a Social Problem?
Skill Level: Remember the Facts
8. A shared belief about whether something is good or bad is a __________.

A) value
B) document
C) social problem
D) personal trouble

Answer: A
Learning Objective: 1.3
Page Ref: 7
Topic/A-head: What Is a Social Problem?
Skill Level: Remember the Facts
9. What are the aspects of society that can be measured or experienced?

A) Objective conditions
B) Social problems
C) Personal problems
D) Subjective concerns

Answer: A
Learning Objective: 1.3
Page Ref: 7
Topic/A-head: What Is a Social Problem?
Skill Level: Understand the Concepts
10. Which of the following Supreme Court rulings legalized abortion in the United States?

A) Webster v. Reproductive Services
B) Roe v. Wade
C) Casey v. Planned Parenthood
D) Brown v. the Board of Education

Answer: B
Learning Objective: 1.3
Page Ref: 5
Topic/A-head: What Is a Social Problem?
Skill Level: Understand the Concepts
11. The teenagers who participate in a weekly bible-study class believe that abortion is bad. Their shared belief is an example of a(n) __________.

A) value
B) social problem
C) personal trouble
D) experiment

Answer: A
Learning Objective: 1.3
Page Ref: 7
Topic/A-head: What Is a Social Problem?
Skill Level: Understand the Concepts
12. A significant number of people worry about the conditions of public schools in urban areas. Such unease illustrates the __________ associated with a social problem.

A) subjective concerns
B) objective conditions
C) moral decay
D) value neutrality

Answer: A
Learning Objective: 1.3
Page Ref: 5
Topic/A-head: What Is a Social Problem?
Skill Level: Apply What You Know
13. Whether or not marijuana is legal, who obtains it and under what circumstances it is obtained are examples of the __________ associated with a social problem.

A) objective conditions
B) subjective concerns
C) social solutions
D) moral dilemmas

Answer: A
Learning Objective: 1.3
Page Ref: 5
Topic/A-head: What Is a Social Problem?
Skill Level: Analyze It
14. When Rhonda arrived at the abortion clinic, she was surprised to find dozens of protestors blocking her way. Rhonda pushed her way through the crowd and was able to see a physician at the clinic. Rhonda was able to get what she wanted, despite resistance. This is an example of Rhonda’s __________.

A) values
B) power
C) sociological imagination
D) subjective concern

Answer: B
Learning Objective: 1.3
Page Ref: 7
Topic/A-head: What Is a Social Problem?
Skill Level: Analyze It
15. How many stages are there in the natural history of social problems?

A) Two
B) Three
C) Four
D) Five

Answer: C
Learning Objective: 1.4
Page Ref: 12
Topic/A-head: The Natural History of Social Problems: Four Stages
Skill Level: Remember the Facts
16. Crafting an official response occurs during which stage in the natural history of social problems?

A) First
B) Second
C) Third
D) Fourth

Answer: B
Learning Objective: 1.4
Page Ref: 9-10
Topic/A-head: The Natural History of Social Problems: Four Stages
Skill Level: Remember the Facts
17. The emergence of leaders occurs during which stage in the natural history of social problems?

A) First
B) Second
C) Third
D) Fourth

Answer: A
Learning Objective: 1.4
Page Ref: 9-10
Topic/A-head: The Natural History of Social Problems: Four Stages
Skill Level: Remember the Facts
18. Antiabortionists who forward e-mails to their friends, run newspaper ads, and post blogs are known as __________.

A) radicals
B) feminists
C) conservatives
D) moderates

Answer: D
Learning Objective: 1.4
Page Ref: 12
Topic/A-head: The Natural History of Social Problems: Four Stages
Skill Level: Remember the Facts
19. Connie believes that a fetus is a human being. Connie is __________.

A) a proabortionist
B) an antiabortionist
C) value free
D) generalized

Answer: B
Learning Objective: 1.4
Page Ref: 10
Topic/A-head: The Natural History of Social Problems: Four Stages
Skill Level: Apply What You Know
20. A key effort of the proabortionists is to __________.

A) eliminate the antiabortionists
B) show that the fetus is a human being
C) protect Roe v. Wade
D) mandate abortions

Answer: C
Learning Objective: 1.4
Page Ref: 13
Topic/A-head: The Natural History of Social Problems: Four Stages
Skill Level: Remember the Facts
21. In Webster v. Reproductive Services, the Supreme Court ruled that __________.

A) individual states have no obligation to finance abortion
B) a woman under the age of 18 must have parental consent for an abortion
C) picketers and other demonstrators must remain 300 feet away from the entrances to abortion clinics
D) women should have the right to vote

Answer: A
Learning Objective: 1.4
Page Ref: 13
Topic/A-head: The Natural History of Social Problems: Four Stages
Skill Level: Remember the Facts
22. The Freedom of Access to Clinic Entrances Act states that __________.

A) individual states have no obligation to finance abortion
B) a woman under the age of 18 must have parental consent for an abortion
C) picketers and other demonstrators must remain 300 feet away from the entrances to abortion clinics.
D) clinics must stay open at least 6 days per week

Answer: C
Learning Objective: 1.4
Page Ref: 14
Topic/A-head: The Natural History of Social Problems: Four Stages
Skill Level: Remember the Facts
23. The development of alternative strategies occurs during which stage in the natural history of social problems?

A) First
B) Second
C) Third
D) Fourth

Answer: D
Learning Objective: 1.4
Page Ref: 12
Topic/A-head: The Natural History of Social Problems: Four Stages
Skill Level: Understand the Concepts
24. Rosita works as a counselor at a Crisis Pregnancy Center. It is Rosita’s job to __________.

A) urge pregnant women to have abortions
B) provide pregnant women with abortion services
C) encourage pregnant women to give birth
D) be a political activist for her cause

Answer: C
Learning Objective: 1.4
Page Ref: 12
Topic/A-head: The Natural History of Social Problems: Four Stages
Skill Level: Understand the Concepts
25. In an effort to express their opposition to abortion, the members of a group burned and bombed abortion clinics around their state. These members are __________.

A) moderates
B) radicals
C) alternatives
D) crazy

Answer: B
Learning Objective: 1.4
Page Ref: 12
Topic/A-head: The Natural History of Social Problems: Four Stages
Skill Level: Understand the Concepts
26. Monica believes that a fetus has the potential to become a human being. Monica is __________.

A) a proabortionist
B) an antiabortionist
C) value free
D) generalized

Answer: A
Learning Objective: 1.4
Page Ref: 10
Topic/A-head: The Natural History of Social Problems: Four Stages
Skill Level: Apply What You Know
27. In the United States, who/what hold(s) the power to decide whether abortion is legal?

A) Women
B) The Supreme Court
C) The president
D) Physicians

Answer: B
Learning Objective: 1.4
Page Ref: 10
Topic/A-head: The Natural History of Social Problems: Four Stages
Skill Level: Apply What You Know
28. When Hawaii decided to support the repeal of the abortion law, this reflected which stage of the natural development of social problems?

A) First
B) Second
C) Third
D) Fourth

Answer: B
Learning Objective: 1.4
Page Ref: 10
Topic/A-head: The Natural History of Social Problems: Four Stages
Skill Level: Analyze It
29. When Joan Hayes argued that the abortion issue was about the right of pregnant women to choose whether or not to have a baby, this represented which stage of the natural development of social problems?

A) First
B) Second
C) Third
D) Fourth

Answer: A
Learning Objective: 1.4
Page Ref: 10
Topic/A-head: The Natural History of Social Problems: Four Stages
Skill Level: Analyze It
30. When proabortion groups started to promote the development of abortion clinics around the country, this reflected which stage of the natural development of social problems?

A) First
B) Second
C) Third
D) Fourth

Answer: C
Learning Objective: 1.4
Page Ref: 10
Topic/A-head: The Natural History of Social Problems: Four Stages
Skill Level: Analyze It
31. The systematic and objective study of human society is known as __________.

A) sociology
B) sociological imagination
C) research methods
D) case study

Answer: A
Learning Objective: 1.5
Page Ref: 15
Topic/A-head: The Role of Sociology in Social Problems
Skill Level: Remember the Facts
32. The team of sociologists at Florida State University is gathering information on the number of homeless people in the southern region of the United States. These researchers are __________.

A) measuring objective conditions
B) measuring subjective concerns
C) using common sense
D) engaging in case studies

Answer: A
Learning Objective: 1.5
Page Ref: 15
Topic/A-head: The Role of Sociology in Social Problems
Skill Level: Understand the Concepts
33. The team of sociologists at Iowa State University is gathering information on student attitudes toward homelessness. These researchers are __________.

A) measuring objective conditions
B) measuring subjective concerns
C) using common sense
D) engaged in case studies

Answer: B
Learning Objective: 1.5
Page Ref: 15
Topic/A-head: The Role of Sociology in Social Problems
Skill Level: Understand the Concepts
34. What term refers to the ideas common to our society or to some group within our society?

A) Power
B) Values
C) Personal troubles
D) Common sense

Answer: D
Learning Objective: 1.6
Page Ref: 17
Topic/A-head: Sociology and Common Sense
Skill Level: Remember the Facts
35. Ibrahim, like many people in our society, believes as people age they become less interested in sexual activity. This idea that is held by a large percentage of the population is an example of __________.

A) a value
B) power
C) personal troubles
D) common sense

Answer: D
Learning Objective: 1.6
Page Ref: 17
Topic/A-head: Sociology and Common Sense
Skill Level: Analyze It
36. In an experiment, who are those people not exposed to a particular experience?

A) Control group
B) Experimental group
C) Field study
D) Random sample

Answer: A
Learning Objective: 1.7
Page Ref: 18
Topic/A-head: Methods for Studying Social Problems
Skill Level: Remember the Facts
37. The ways of doing research are known as __________.

A) documents
B) methods
C) values
D) personal troubles

Answer: B
Learning Objective: 1.7
Page Ref: 17
Topic/A-head: Methods for Studying Social Problems
Skill Level: Remember the Facts
38. What method requires researchers to go into a setting that they want to learn more about?

A) Experiments
B) Surveys
C) Field studies
D) Case studies

Answer: C
Learning Objective: 1.7
Page Ref: 18
Topic/A-head: Methods for Studying Social Problems
Skill Level: Understand the Concepts
39. Jamaal is interested in learning more about the victims of violent crime. To gather information, Jamaal asks people questions about their experiences with violent crime. Jamaal is using __________.

A) interviews
B) experiments
C) documents
D) observation

Answer: A
Learning Objective: 1.7
Page Ref: 18-19
Topic/A-head: Methods for Studying Social Problems
Skill Level: Understand the Concepts
40. Jason is conducting a study on gambling. He allows each participant in his study to talk in-depth about their experiences with gambling. Jason is using which method to gather information?

A) Structured interviews
B) Unstructured interviews
C) Paper/pencil questionnaires
D) Observation

Answer: B
Learning Objective: 1.7
Page Ref: 19
Topic/A-head: Methods for Studying Social Problems
Skill Level: Understand the Concepts
41. Thomasina is conducting a study on date-rape. She asks women who have been raped to answer written questions. Which method is Thomasina using to gather information?

A) Structured interviews
B) Unstructured interviews
C) Paper/pencil questionnaires
D) Observation

Answer: C
Learning Objective: 1.7
Page Ref: 19
Topic/A-head: Methods for Studying Social Problems
Skill Level: Understand the Concepts
42. Janki used the hospital records of babies born with heroin addictions to gather information for her research project. Janki used __________.

A) observation
B) interviews
C) questionnaires
D) documents

Answer: D
Learning Objective: 1.7
Page Ref: 19
Topic/A-head: Methods for Studying Social Problems
Skill Level: Understand the Concepts
43. Phoebe is conducting a study on youth violence that occurs in suburban playgrounds. She watches and listens to what is taking place and records the actions and statements that the youth make. This is an example of __________.

A) observation
B) interviews
C) questionnaires
D) documents

Answer: A
Learning Objective: 1.7
Page Ref: 19
Topic/A-head: Methods for Studying Social Problems
Skill Level: Understand the Concepts
44. Lou is a researcher who wants to understand the physical abuse of prisoners at a local jail. Lou gets a job at the jail as a security guard. Lou secretly records his observations without revealing that he is a researcher. Lou’s observations are __________.

A) overt
B) covert
C) structured
D) unstructured

Answer: B
Learning Objective: 1.7
Page Ref: 19
Topic/A-head: Methods for Studying Social Problems
Skill Level: Understand the Concepts
45. Mayda wants to learn more about battered women who live in shelters with their children. After Mayda obtained permission to conduct her research at the local shelter, she began to make observations. This is an example of a(n) __________.

A) experiment
B) survey
C) field study
D) case studies

Answer: C
Learning Objective: 1.7
Page Ref: 18
Topic/A-head: Methods for Studying Social Problems
Skill Level: Apply What You Know
46. Ami wants to gain in-depth information about how women experience homelessness. Ami should use __________.

A) field studies
B) case studies
C) experiments
D) surveys

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Social Problems A Down to Earth Approach 11th Edition Henslin Test Bank”