Racial and Ethnic Diveristy in the USA 1st Edition Schaefer Test Bank

$36.00

Racial and Ethnic Diveristy in the USA 1st Edition Schaefer Test Bank

Category:

Description

ISBN-10: 0205181880

ISBN-13: 9780205181889 978-0205181889

CHAPTER 1
EXPLORING RACE AND ETHNICITY IN THE UNITED STATES

MULTIPLE-CHOICE QUESTIONS

1) What percent of the population is comprised of Somalis?
A) 15%
B) 3%
C) 10%
D) 5%
Answer: A Page Ref: 2

2) According to Table 1.1, about what percent of the population were racial minorities; including Hispanics?
A) 21%
B) 11%
C) 36%
D) 16%
Answer: C Page Ref. 3

3) With the re-election of the nation’s first African-American president, one might declare racial inequality as a thing of the past, especially considering he carried how many states of the former confederacy?
A) 1
B) 3
C) 5
D) 12
Answer: B Page Ref: 3

4) In 2011, _____ and ______ babies outnumbered White new-born babies for the first time in the United States.
A) Non-White; Black
B) Black; White
C) Latino; non-White
D) Hispanic; Latinos
Answer: C Page Ref: 4

5. A minority group is
A. numerically smaller than the dominant group
B. less powerful than the dominant group
C. more powerful than the dominant group
D. A and C
Answer: B Page Ref: 4

6) What percentage of the population is male?
A) 39.3%
B) 59.7%
C) 49.3%
D) 50.7%
Answer: C Page Ref: 5

7. Which of the following best describes the subordination of minority groups?
A. narrowing of life’s opportunities
B. inability to rule over society
C. does not share in what the majority defines as valuable
D. all of the above
Answer: D Page Ref: 4

8) Which of the following is not one of the five characteristics of minority groups?
A) shares same physical or cultural characteristics of dominant group
B) membership is not voluntary
C) members generally marry others from same minority group
D) members have a strong sense of group solidarity
Answer: A Page Ref: 5

9) By in-group, William Sumner means
A) a group immigrating into the country
B) the dominant group
C) the group to which an individual belongs and feels loyalty
D) the reference group others imitate
Answer: C Page Ref: 5

10) Which of the following best exemplifies a marital arrangement among members of a minority group?
A) Asian male and African American female
B) Amish male and Buddhist female
C) Jewish male and Jewish female
D) Muslim male and Muslim female
Answer: D Page Ref: 5

11) Which of the following is not one of the four main types of minority or subordinate groups?
A) Racial
B) Religious
C) Sex
D) Age
Answer: D Page Ref: 5

12) Which of the following categories differs from the rest?
A) Puerto Ricans and Cubans
B) Irish Americans and Polish Americans
C) Korean Americans and Pacific Islanders
D) Whites and Blacks
Answer: D Page Ref: 7

13) Who was the first African American to earn a doctorate at Harvard?
A) Martin Luther King, Jr.
B) W.E.B Du Bois
C) William Sumner
D) Max Weber
Answer: B Page Ref: 7

14) Which of the following is the largest minority religious group?
A) Roman Catholics
B) Amish
C) Buddhists
D) Muslim
Answer: A Page Ref: 7

15) Mary believes that Caucasian families are superior to African American families. This belief illustrates the concept of
A) racial division
B) racial supremacy
C) racial relativism
D) racial formation
Answer: B Page Ref: 11

16) Race is significant in our society because
A) there is a direct correlation between one’s race and one’s IQ
B) it helps us understand what group we belong to
C) we have given it significance
D) it dictates who we can and cannot marry
Answer: C Page Ref: 11

17) According to the text, a socio-historical process by which racial categories are created, inhabited, transformed, and destroyed is called
A) racial formation
B) racial supremacy
C) racial tribulation
D) racial segregation
Answer: A Page Ref: 11-12

18) In the 2010 Census, what percent of the population selected two or more racial groups?
A) 1.8%
B) 2.9%
C) 1.3%
D) 1.9%
Answer: B Page Ref: 13

19) Which of the following is not an example of marginality?
A) Amish mother and Jewish father
B) Guatemalan who migrated to America
C) Mormon mother and Christian father
D) African American who moved from Detroit to Atlanta
E) C and D
Answer: D Page Ref: 14

20. According to the text, a structured ranking of entire groups of people that perpetuates unequal rewards and power in a society is known as the hierarchy of
A) gender
B) race
C) stratification
D) class
Answer: C Page Ref: 15

21) The functionalist perspective emphasizes
A) ritualistic patterns of behavior
B) structural inequalities
C) statuses and status sets
D) interdependent societal parts
Answer: D Page Ref: 15-16

22) What perspective viewed society as an arena of inequality?
A) functionalist
B) conflict
C) socio-biological
D) labeling
Answer: B Page Ref: 16

23) Which perspective did Becker introduce to explain why certain people are viewed as deviant and others engaging in the same behavior are not?
A) functionalist
B) conflict
C) socio-biological
D) labeling
Answer: D Page Ref: 17

24) Which of the following statements is true?
A) Stereotypes do take individual differences into account.
B) Stereotypes are reliable generalizations about all members of a group.
C) Stereotypes highlight the positive attributes of every person.
D) None of the above
Answer: D Page Ref: 17

25) A subordinate group emerges through migration, annexation, and _____.
A) assimilation
B) colonialism
C) ethnocentrism
D) ethnic antagonism
Answer: B Page Ref: 19

26) Migration is the general term used to describe any transfer of population. ________ describes leaving a country to settle in another; _________ denotes coming into the new country.
A) Emigration; immigration
B) Immigration; emigration
C) Annexation; assimilation
D) Immigration; assimilation
Answer: A Page Ref: 19

27) Wallerstein’s world systems theory draws on which perspective?
A) labeling
B) conflict
C) functionalism
D) socio-biological
Answer: B Page Ref: 21

28) Which of the following is not one of the six consequences of subordinate-group status?
A) expulsion
B) segregation
C) colonialism
D) fusion
Answer: C Page Ref: 21

29) How many European Jews and other ethnic minorities were killed in the Holocaust?
A) 2 million
B) 12 million
C) 22 million
D) 32 million
Answer: B Page Ref: 21

30) European colonial powers in North America and eventually the US government drove almost all Native Americans out of their tribal lands and into unfamiliar territory. This is an example of
A) secession
B) expulsion
C) segregation
D) extermination
Answer: B Page Ref: 22

31) In 1947, India was partitioned and which country was created?
A) Great Britain
B) Yugoslavia
C) Pakistan
D) Israel
Answer: C Page Ref: 23

32) Which of the following is the correct matching?
A) assimilation: A+B+C -> A
B) fusion: A+B+C -> D
C) pluralism: A+B+C -> A+B+C
D) all of the above
Answer: D Page Ref: 27

33) In 2008, what percent of the population (over age 5) spoke a language other than English at home?
A) almost 10%
B) almost 20%
C) almost 15%
D) almost 25%
Answer: B Page Ref: 28

34) What racial group has more than doubled in the last 20 years?
A) Native Americans
B) Asian Americans
C) Hispanics
D) African Americans
Answer: C Page Ref: 30

35) What perspective views discrimination as both functional and dysfunctional?
A) conflict
B) functionalist
C) labeling
D) socio-biological
Answer: B Page Ref: 15-16

SHORT-ANSWER QUESTIONS

1) List and discuss the five characteristics of a minority or subordinate group.
Page Ref: 5

2) List and discuss the four criteria for classifying minority groups.
Page Ref: 5-9

3) List and discuss the three main theoretical perspectives. How are they similar? How are they different?
Page Ref: 15-18

4) Explain the ways in which a subordinate group emerges in our society. How does globalization contribute to this process?
Page Ref: 19-21

5) List and discuss the six consequences of subordinate-group status.
Page Ref: 21-27

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Racial and Ethnic Diveristy in the USA 1st Edition Schaefer Test Bank”