Chemistry for Changing Times 14th Edition Hill McCreary Test Bank

$60.00

Chemistry for Changing Times 14th Edition Hill McCreary Test Bank

Category:

Description

ISBN-10: 0321972023

ISBN-13: 9780321972026 978-0321972026

Chemistry for Changing Times, 14e (Hill/McCreary)
Chapter 3 Atomic Structure

3.1 Multiple Choice Questions

1) Which statement best summarizes the general nature of investigations during the 1800s related to the acquisition and development of knowledge that provided glimpses into the atomic structure of matter?
A) Qualitative observations, influenced by ideas related to magic and mysticism, provide glimpses of the structure of matter.
B) Quantitative measurements of studies of compounds with fire, lead to the formulation of fundamental laws leading to an atomic theory of matter.
C) Electricity played an important role in unraveling the structure of the atom.
D) New experimental and mathematical techniques provided information concerning the organization of subatomic particles in atoms.
Answer: C
Diff: 1 Var: 1 Page Ref: Sec. 3.1
Global Obj: Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.
Learning Obj: LO 3.1 Explain the electrical properties of an atom.

2) Electrolysis is
A) the production of electrical currents from a battery.
B) the chemical reactions caused by electricity.
C) the production of cathode rays in vacuum tubes using electricity.
D) the conversion of elements into new elements by the use of electricity.
Answer: B
Diff: 2 Var: 1 Page Ref: Sec. 3.1
Global Obj: Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.
Learning Obj: LO 3.1 Explain the electrical properties of an atom.

3) The application of electricity to chemical systems provided much of the experimental evidence for the existence of subatomic particles. With respect to the use of electricity in studying matter, which one of the following scientists would NOT be grouped with the others?
A) Humphry Davy
B) Michael Faraday
C) J.J. Thomson
D) Ernest Rutherford
Answer: D
Diff: 2 Var: 1 Page Ref: Sec. 3.1
Global Obj: Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.
Learning Obj: LO 3.2 Describe the properties of electricity explain the structure of atoms.
4) Ions are
A) charged atoms (or groups of atoms).
B) electrons.
C) neutrons.
D) electrodes.
Answer: A
Diff: 1 Var: 1 Page Ref: Sec. 3.1
Global Obj: Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.
Learning Obj: LO 3.1 Explain the electrical properties of an atom.
5) A cation is a
A) negatively charged ion.
B) positively charged ion.
C) negative electrode.
D) positive electrode.
Answer: B
Diff: 1 Var: 1 Page Ref: Sec. 3.1
Global Obj: Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.
Learning Obj: LO 3.1 Explain the electrical properties of an atom.

6) Electrolytes are important substances in the chemistry of living systems. An electrolyte is a compound that
A) conducts electricity when melted or put into solution.
B) generates light when electricity is applied.
C) contains electrons.
D) contains electrodes.
Answer: A
Diff: 1 Var: 1 Page Ref: Sec. 3.1
Global Obj: Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.
Learning Obj: LO 3.1 Explain the electrical properties of an atom.

7) Cathode rays are beams of
A) anions.
B) electrons.
C) neutrons.
D) protons.
Answer: B
Diff: 1 Var: 1 Page Ref: Sec. 3.1
Global Obj: Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.
Learning Obj: LO 3.2 Describe the properties of electricity explain the structure of atoms.
8) By measuring the deflection of cathode rays in electrical and magnetic fields, J.J. Thomson was able to determine the
A) mass of the electron.
B) speed of the electron.
C) charge on the electron.
D) ratio of mass to charge for the electron.
Answer: D
Diff: 1 Var: 1 Page Ref: Sec. 3.1
Global Obj: Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.
Learning Obj: LO 3.2 Describe the properties of electricity explain the structure of atoms.
9) Which experimental observation led scientists to speculate that cathode rays contained particles that were constituents of all matter?
A) The rays were deflected by electrical fields.
B) The rays were deflected by magnetic fields.
C) The rays were independent of the type of gas in the vacuum tube.
D) All of the above provided evidence of the “fundamental” nature of cathode rays.
Answer: C
Diff: 1 Var: 1 Page Ref: Sec. 3.1
Global Obj: Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.
Learning Obj: LO 3.2 Describe the properties of electricity explain the structure of atoms.

10) The existence of positively charged particles in gas discharge tubes was first experimentally verified by
A) Lavoisier.
B) Dalton.
C) Faraday.
D) Goldstein.
Answer: D
Diff: 1 Var: 1 Page Ref: Sec. 3.1
Global Obj: Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.
Learning Obj: LO 3.2 Describe the properties of electricity explain the structure of atoms.

11) Millikan’s “oil drop” apparatus allowed for the determination of which property of the electron?
A) mass
B) charge
C) ratio of mass to charge
D) speed
Answer: B
Diff: 2 Var: 1 Page Ref: Sec. 3.1
Global Obj: Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.
Learning Obj: LO 3.2 Describe the properties of electricity explain the structure of atoms.
12) When combined with Thomson’s determination of the mass to charge ratio of the electron, Millikan’s experimental work allowed for the determination of the
A) charge on the electron.
B) mass of the electron.
C) speed of the electron.
D) all of the above
Answer: B
Diff: 1 Var: 1 Page Ref: Sec. 3.1
Global Obj: Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.
Learning Obj: LO 3.2 Describe the properties of electricity explain the structure of atoms.
13) An anion is a
A) negatively charged ion.
B) positively charged ion.
C) negative electrode.
D) positive electrode.
Answer: A
Diff: 1 Var: 1 Page Ref: Sec. 3.1
Global Obj: Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.
Learning Obj: LO 3.2 Describe the properties of electricity explain the structure of atoms.

14) William Crookes passed an electric current through a tightly sealed tube. The current generated a green beam of light (due to fluorescence as the beam struck a zinc sulfide surface) which seemed to pass from one electrode to the other. This beam was called a cathode ray because
A) it seemed to leave the anode and travel to the cathode.
B) it seemed to leave the cathode and travel to the anode.
C) it seemed to travel from the zinc sulfide screen to the cathode.
D) it seemed to travel from the zinc sulfide screen to the anode.
Answer: B
Diff: 1 Var: 1 Page Ref: Sec. 3.1
Global Obj: Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.
Learning Obj: LO 3.2 Describe the properties of electricity explain the structure of atoms.

15) A stream of electrons in a magnetic field would
A) be unchanged.
B) be stopped.
C) be deflected toward the positive electrode.
D) be deflected toward the negative electrode.
Answer: C
Diff: 1 Var: 1 Page Ref: Sec. 3.1
Global Obj: Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.
Learning Obj: LO 3.2 Describe the properties of electricity explain the structure of atoms.
16) A cathode is a
A) negatively charged ion.
B) positively charged ion.
C) negative electrode.
D) positive electrode.
Answer: C
Diff: 1 Var: 1 Page Ref: Sec. 3.1
Global Obj: Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.
Learning Obj: LO 3.2 Describe the properties of electricity explain the structure of atoms.
17) An anode is a
A) negatively charged ion.
B) positively charged ion.
C) negative electrode.
D) positive electrode.
Answer: D
Diff: 1 Var: 1 Page Ref: Sec. 3.1
Global Obj: Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.
Learning Obj: LO 3.2 Describe the properties of electricity explain the structure of atoms.

18) Radioactivity is
A) the spontaneous emission of radiation from unstable elements.
B) the emission of light from certain substances after exposure to sunlight.
C) the spontaneous emission of radio waves from matter.
D) the emission of light from matter when exposed to radio waves.
Answer: A
Diff: 1 Var: 1 Page Ref: Sec. 3.2
Global Obj: Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.
Learning Obj: LO 3.3 Describe the experiments that led to the discovery of X-rays and an explanation of radioactivity.

19) Which person(s) won two Nobel prizes (one in physics; the other in chemistry) for work with radioactivity?
A) Antoine Henri Becquerel
B) Marie Sklodowska Curie
C) Pierre Curie
D) Marie and Pierre Curie
Answer: B
Diff: 1 Var: 1 Page Ref: Sec. 3.2
Global Obj: Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.
Learning Obj: LO 3.3 Describe the experiments that led to the discovery of X-rays and an explanation of radioactivity.
20) Some chemicals which are exposed to sunlight will continue to glow even when they are placed in a dark room. This phenomenon is known as
A) alpha emission.
B) beta emission.
C) fluorescence.
D) X-rays.
Answer: C
Diff: 1 Var: 1 Page Ref: Sec. 3.2
Global Obj: Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.
Learning Obj: LO 3.3 Describe the experiments that led to the discovery of X-rays and an explanation of radioactivity.
21) Identify the particle that is symbolized by He2+.
A) alpha, ?
B) beta, ?
C) gamma, ?
D) delta, ?
Answer: A
Diff: 1 Var: 1 Page Ref: Sec. 3.3
Global Obj: Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.
Learning Obj: LO 3.4 Distinguish the three main kinds of radioactivity: alpha, beta, and gamma.

22) Identify the particle that is the least penetrating.
A) alpha, ?
B) beta, ?
C) gamma, ?
D) delta, ?
Answer: A
Diff: 1 Var: 1 Page Ref: Sec. 3.3
Global Obj: Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.
Learning Obj: LO 3.4 Distinguish the three main kinds of radioactivity: alpha, beta, and gamma.

23) Which of the following types of electromagnetic radiation is emitted from unstable elements?
A) gamma rays
B) microwaves
C) radio waves
D) visible light
Answer: A
Diff: 1 Var: 1 Page Ref: Sec. 3.3
Global Obj: Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.
Learning Obj: LO 3.4 Distinguish the three main kinds of radioactivity: alpha, beta, and gamma.

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Chemistry for Changing Times 14th Edition Hill McCreary Test Bank”